Hiljattain julkaistusta Viestinnän ammattilaiset 2019 -tutkimuksesta käy ilmi, että jopa 75 prosenttia vastaajista uskoo viestinnän alan edelleen kasvavan. En ole yllättynyt tuloksesta. Väitän, että entistä monimutkaisemmassa ja hälyisemmässä maailmassa tarvitsemme kipeästi selittämisen ammattilaisia. Sekä yhteiskunnassa ettäorganisaatioissa tämä rooli lankeaa usein viestinnän ammattilaisille – viestintäjohtajille, toimittajille ja pääministerien puheenkirjoittajille.
Selittämisellä en tarkoita selityksiä esimerkiksi siitä, miten Suomessa ei ole katumuotikulttuuria eikä siten tunnisteta siihen kuuluvaa lainaamista. Tarkoitan monimutkaisten ilmiöiden yksinkertaistamista ja niille merkitysten antamista.
Otetaan esimerkiksi katsaukset vuosien 2017 ja 2019 keskeisiin uutistapahtumiin – myös Viestinnän ammattilaiset -tutkimus on toteutettu molempina vuosina.
Vuonna 2017 uutisia hallitsivat lukuisat terroriteot ja tuhoisat luonnonkatastrofit ympäri maailmaa. Lisäksi:
Hengästyttävä meininki. Eikä kuluva vuosi näytä päästävän meitä yhtään helpommalla. Tähän mennessä meillä ja maailmalla on uutisoitu:
Ja tietysti Brexitistä. Tätäkin vuotta on silti vielä jäljellä melkein kokonainen kvartaali.
Isoja juttua, uusia juttuja, entistä globaalimpia juttuja ja entistä nopeammin koko maailman tiedossa. Monimutkaiset ilmiöt haastavat kansalaisia, poliitikkoja ja yrityksiä luoden epävarmuutta. Se voittaa, kenellä on parhaat selitykset, paras tarina. Eli parhaat keinot viestiä.
Onko aika päivittää viestinnän keinot, strategiat tai tarinat monimutkaisen maailman vaatimuksiin? Ota yhteyttä!