Ajattelin heittää loppuvuoteen pienen näkemyksen tärkeimpien somekanavien nykytilasta ja siitä, millaiseksi uskon niiden kehittyvän. Kuten yleensäkin omissa näkemyksissäni, nämä perustuvat lähes sataprosenttisesti omiin kokemuksiin, ei ulkoaluettuihin tutkimuksiin. Voi siis olla, että olen ajatusteni kanssa väärässä ja aika näyttää, miten käy ennustuksille. Tässä kuitenkin 29 asiaa, jotka sinun tulee tietää tärkeimmistä somekanavista.

Twitter

1. Twitter ei tule kasvamaan nykyistä isommaksi Suomessa. Twitterissä on kaiketi noin 300 000 suomalaista käyttäjää ja kävijämäärä tulee korkeintaan laskemaan.

2. Twitterin merkitystä ei kuitenkaan kannata silti väheksyä. Vaikuttajamediana Twitter on ja tulee olemaan ylivoimainen ainakin niin kauan, kun LinkedIn jatkaa Facebookin kopioimista.

3. Twitter on asiantuntijan kanava. Jos et ole urheilutoimittaja tai somekonsultti, saat takuuvarmasti äänesi kuuluviin. Twitterissä ja missä tahansa sosiaalisessa mediassa asiantuntijaksi tekeytyminen on helpompaa kuin koskaan. (Urheilutoimittajat ja somekonsultit ovat yliedustettuina Twitterissä, siksi erottuminen näissä kohderyhmissä on vaikeaa.)

Instagram

4. Facebookiin kyllästyvät suomalaiset löytävät seuraavaksi isolla joukolla Instagramin. Tämä näkyy jo teinien jälkeisen invaasion vyörymisessä Instan kuvapalvelujen pariin.

5. Siinä missä Facebook taistelee negatiivisuudessa, Instan vahvuus on kauneus ja tietysti visuaalisuus.

6. Instan haasteena on mainonta: miten pitää brändien huono mainonta aisoissa. Jos Instagramista tulee surkeiden tv-mainosten kaatopaikka ja yhtä kyllästetty mainosmedia kuin Facebookista, vaarana on kävijöiden kyllästyminen.

7. Suomalaiset ovat oikeasti vasta nyt löytämässä isosti Instagramin. Jos tuotat sisältöä massoille, nyt kannattaisi miettiä omaa presenssiä Instagramissa.

8. Instagram-mainonta on juuri nyt aivan järkyttävän halpaa. Jos kauhistelet mainonnan hintoja Facebookissa, kokeile tekemistä Instassa. Yllätyt!

Linkedin

9. Linkedin oli tekemässä kuolemaa, mutta onnistui luomaan nahkansa uudelleen muun muassa työpaikkailmoitusten avulla.

10. Linkedin on myös asiantuntijalle paras paikka blogata: viesti menee heti oikean verkoston silmien eteen ja Linkedin-blogimaailmassa ei ainakaan suomalaisittain ole tungosta.

11. Linkedinin haaste on liian samanlainen käyttöliittymä Facebookin kanssa. Linkedin on myös ”facebookistumassa”: ammattilaiset jakavat fiidissä paljon ei-työelämään liittyvää asiaa, mikä tuntuu ärsyttävän ihmisiä. Yrittipä eräs suomalainen brändi Linkedinissä tykkää ja jaa -tyyppistä kilpailua, mikä on silkkaa idiotismia.

12. Tulevaisuudessa Linkedin-CV:n ylläpitäminen on kuitenkin ehdoton vaatimus lähes jokaiselle. Tyhjänä helottava profiilikuva ja tiedot kahdeksan vuoden takaisesta työpaikasta eivät näytä hyvältä tiedonhakijan silmissä.

13. Linkedin on someajan myyjän paras työkalu. Ota haltuun Sales Managerin ja maksullisen Linkedinin ominaisuudet. Kauppaa tulee!

Snapchat

14. Oikeastaan toivoisin, ettei Snapchat kasvaisi suomalaisittain kovinkaan isoksi. Olisi erinomaisen tylsää katsella satojen tuhansien suomalaisten My Storya marjanpoiminnasta ja kesäteatterin väliaikakahveilta.

15. Snapchat kuitenkin luultavasti kasvaa ja merkittävästäkin, mutta ei tule ainakaan toistaiseksi uhkaamaan Instagramin ja Facebookin valta-asetelmaa.

16. Brändeille Snapchat on haaste: jos kohderyhmänä on nuoria, Snäpissä pitäisi jo olla, mutta millaisella sisällöllä? Jonninjoutava brändiviestintä ei toimi Snapchatissa, kanava vaatii kasvot ja sellaista ei jokaisella brändillä ole. Erottuakseen harmaasta Snap-massasta brändi tarvitsee uutta ja erilaista sisältöä.

17. Snapchat on myös työläin sosiaalinen media. Tarina vanhenee vuorokaudessa ja vaikka palveluun voi nykyisin ladata myös vanhaa sisältöä, Snapchat elää tuoreudesta. Kuinka hallita Snäpsisältöä eri somekanavien kaaoksessa.

18. Snapchat saattaa toimia hyvin esimerkiksi asiakaspalvelukanavana ja keskustelukanavana nuorten kanssa. Jos päivittäisen sisällön tuottaminen tuntuu haastavalta, kokeile keskustelua ja siihen kannustamista.

Facebook

19. Facebook on somekanavien ykkönen ja ihan oikeutetusti. Suomalainen on hidas siirtymään muihin kanaviin ja täytyy muistaa, että esimerkiksi vanhimmassa ikäluokassa siirtyminen Facebookiin on edelleen käynnissä. Esimerkiksi vanhempani ovat käyttäneet Facebookia vasta noin vuoden verran. Joillekin jo täysin kulahtanut media on edelleen täynnä uutuudenviehätystä.

20. Facebook tiukentaa brändien näkyvyyttä ja tämä on pelkästään hyvä asia. Ne, jotka tekevät huonoa sisältöä, eivät ansaitsekaan tulla nostetuksi.

21. Sama koskee mainontaa: huonon Facebook-mainonnan pitäisi olla moninkertaisesti nykyistä kalliimpaa. Miksi? Koska Facebook perustuu ihmisten kiinnostuksiin ja siihen, miten eri asiat onnistuvat käyttäjää puhuttelemaan. Jos mainonta ei puhuta millään lailla, sen pitäisi olla kallista.

23. Facebook palkitsee hyvästä sisällöstä (tästä löytyy runsain mitoin konkreettista todistusaineistoa pyydettäessä). Brändien pitäisi mainoseurojen sijaan panostaa sisältöeuroihin: sisältö on kuningas ainakin Facebookissa.

YouTube ja Facebook Video

24. Itse näen YouTuben hieman somemaailman ”kummajaisena”, mutta listaan nyt ennustuksen tähän, koska niin moni Tubesta kyselee.

25. Ellet lähde systemaattisesti rakentamaan yhteisöä ja kanavaa YouTubeen, sinun kannattaa muistaa, että pelkkä videon lataaminen YouTubeen ei tarkoita mitään. Eli video tubeen ja linkin levistys sosiaalisen median kanaviin.

26. Jos pääkanavasi on Facebook, Facebookin video-ominaisuudet palvelevat sinua luultavasti paremmin. Facebook rakastaa Facebookia ja videosi pääsee takuuvarmasti paremmin näkyviin Facebookiin kuin YouTubeen ladattuna.

27. Jos kohderyhmänäsi on nuoret ja YouTube on sinulle vieras, ole hyvä ja vaihda alaa ja ammattia. Nuoret asuvat, elävät ja hengittävät YouTubea ja jos brändisi hönkäilee nuorten perään Facebookissa, olet hävinnyt pelin.

Muut kanavat? Entä WhatsApp?

28. Unohda muut kanavat, ylläolevien kanavien lisäksi et tarvitse muita. Ainakaan juuri nyt. Toisaalta: Pokémon Go valloitti maailman alle viikossa lanseerauksestaan lähtien. On täysin mahdollista, että seuraava somekanava tekee saman.

29. Aika moni kysyy WhatsAppin mahdollisuuksista somena enkä oikeastaan osaa vastata muuta kuin tämän: jos joku keksii tavan rakentaa viraali-ilmiön WhatsAppiin, se on voittanut nuorisomarkkinointipelin. Koululuokkien omat WA-ryhmät ovat ilmiömäisen aktiivisia.

Tätä kirjoittaessa vuosi 2016 on pian taputeltu. Palataan tähän ennustukseen tasan vuoden päästä, katsotaan, miten hyvin konsultti oli kartalla. Sitä ennen Tekir Kuhina auttaa mieluusti kaikenlaisten someasioiden kanssa. Kysy lisää täältä.