Mainion Goodreads-palvelun mukaan tänä vuonna lukulistalleni on päätynyt kaikkiaan 52 kirjaa. Joukkoon mahtuu romaaneja, runoutta, self helpiä, mutta myös runsas joukko tarinankerrontaan, viestintään, ilmiöihin ja markkinointiin liittyviä kirjoja. Nostin jälkimmäisestä setistä viisi poimintaa eli muutaman tärkeän kirjan, jotka avaavat nykypäivän markkinointia ja tarinankerrontaa mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla.
Jos jokin kirja ansaitsee tulla luetuksi useamman kuin yhden kerran, on Jonah Sachsin Winning The Story Wars ehdottomasti sellainen. Sachs vie meidät myyttien ja tarinoiden maailmaan ja avaa konkreettisten esimerkkien kautta millainen on hyvä tarina ja miksi tarvitsemme tarinoita kylmien mainoslauseiden sijaan.
Sachsin kirja vaatii aikaa ja todennäköisesti useamman lukukerran, mutta jos haluat oppia kertomaan brändisi tarinan paremmin, se on ehdottomasti sen arvoista.
Bharat Anand on Harvardin professori ja hänen kirjansa The Content Trap kertoo, miten digitaalisuuteen pitäisi suhtautua ja miten digimuutos tehdään. Kirjassa avataan esimerkiksi mediayhtiöiden murrosta ja sitä, miten eri tavoilla voidaan rakentaa onnistunut muutos vanhoista ansaintamalleista uusiin.
Kirjan ytimessä on ennen kaikkea ajatus siitä, että ihmisten väliset yhteydet ovat sittenkin tärkeämpiä kuin pelkkä päämärätön sisällöntuotanto. The Content Trap sopii kaikille digitaalisesta muutoksesta kiinnostuneille sekä tietysti sisältöihmisille.
Ryan Holidayn kirja ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2012 ja nyt valeuutisten aikakaudella kirja tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Päivitetyn version kannessa hehkutetaankin kirjan olleen se teos, joka paljasti valeuutiset.
Kirja avaa pelottavalla tavalla bloggaajien ja median valtaa sekä erityisesti sitä, miten helppoa täysin tuulesta temmattua sisältöä on tuupata täysin tarkistamatta blogien loppumattomaan sisältölaariin. Tarinat ovat hyvin amerikkalaisia, mutta uutistuotannon nopeutuessa ja faktantarkistuksen vähentyessä ne koskettavat myös meitä suomalaisia.
Erityisen suositeltavaa luettavaa kaikille viestinnän, vaikuttajien ja median kanssa puuhasteleville.
Kun alkuvuodesta sain käteeni Derek Thompsonin Hit Makers -kirjan, en meinannut saada sitä millään käsistäni. Kirjassa senioritoimittaja Thompson rakentaa journalistisella otteella tarinan siitä, miten hitit syntyvät ja mikä oikeastaan on hitin kaava. Kirjassa kuvataan muun muassa rock’n’roll-historian megahitin syntymistä sekä Fifty Shades Of Grey -kirjasarjan menestystä. Kirjan ote on todella analyyttinen, mutta runsaat tarinat tekevät tästä opuksesta viihdyttävän ja tarpeellisen teoksen kaikille, jotka haluavat joskus elämässään tehdä ainakin yhden ”hitin”.
Gary Vaynerchuck on monien mielestä ärsyttävä ja kovaääninen paasaaja, mutta toisaalta hänen näkemyksiään sosiaalisen median kehityksestä kannattaa kuunnella. Miehen uusin kirja Crushing It! ilmestyi alkuvuodesta ja kirja on katsaus siihen, mitä somessa kannattaa nyt tehdä ja mihin asioihin kiinnittää tulevaisuudessa huomiota. Jos tuntuu, että olet tipahtamassa sosiaalisen median kärryiltä, newyorkilaisen Gary Veen kirja on hyvä herättely vuoteen 2018.