
Minulta kysytään paljon, miten päästä liikenteeseen sisältöjen kanssa ja miten hyviä sisältöjä oikeasti tehdään. Koska luotan siihen, että jakaminen on kultaa, laitan usein käyttämäni sisältöjen ideointivinkit jakoon:
1. Katso analytiikkaa
Ylivoimaisesti helpoin tapa on vilkaista analytiikkaa: verkkosivun luetuimmat jutut, sivuilla käytetty aika, mistä asiakkaat tulevat. Tämä antaa yleensä aika nopeasti kuvan siitä, mitä asiakkaasi etsivät. Ja kun tiedät tämän, pohdi seuraavaa: tarjoatko sisältöä asiakkaan etsimiin asioihin. (Data on muuten muotisanoista pahin. Datan nimeen vannotaan, mutta yllättävän moni ei edes tiedä, kuinka paljon oman firman verkkosivuilla käy väkeä.)
2. Sorttaa somesisällöt
Usein ratkaisu löytyy lähempää kuin uskotkaan. Yrityksen somepostausten tutkiminen jälkikäteen kertoo luotettavasti sen, mikä kiinnostaa vai kiinnostaako mikään. Katso esimerkiksi Facebookista kävijätiedot ---> julkaisutyökalut ja johan rupeaa Lyyti kirjoittamaan. Julkaisutyökalut kertovat suoraan, minkä verran päivityksesi kiinnostavat. Sitten vain uusia kiinnostavia päivityksiä edellisten pohjalta rakentamaan.
3. Kokeile BuzzSumoa
BuzzSumo on ihana. Syötä palveluun haluamasi hakusana ja palvelu kertoo somessa jaetuimmat sisällöt, joihin kyseinen hakusana natsaa. Ja kyllä, toimii myös suomeksi ja B2B:ksi:
4. Googlaa
- Pyydä asiakastasi, kadunmiestä, vaimoa tai vaikka lastasi sanomaan kymmenen asiaa, joilla ryhtyisi googlettelemaan sinun firmaasi, tuotetta, organisaatiota tai palvelua. Voit myös keksiä sanat itse.
- Kirjoita sanat yksitellen Googleen.
- Poimi talteen hakuosumien viisi parhaiten täsmäävää osumaa.
- Toista tämä kaikkien kymmenen sanan kohdalla.
- Nyt sinulla on käsissäsi 50 sisältöideaa, aihiota, jotka Googlen mukaan ovat parhaimpia sisältöjä kyseisillä hakusanoilla. Seuraavaksi mietit teidän tapanne tuottaa vastaavaa sisältöä. Jos ykkösenä on Hesarin artikkeli 10 suosituimmasta retkirepusta ja kakkosena Kaksplussan keskustelu parhaasta retkirepusta, kenties retkireppuja myyvän verkkokauppasi kannattaisi niin ikään tarjoilla asiakkaalle tietoja markkinoiden parhaista retkirepuista. (Jos muuten retkireppusi ei ole markkinoiden paras, ei kannata väittää niin.)
5. Kysy vaimolta/mieheltä/sukulaiselta/kadunmieheltä
Omat aivot lyövät helposti lukkoon, joten kokeile kysymistä vaimolta/mieheltä/sukulaiselta/kadunmieheltä. Oma tekeminen saattaa näyttää omien silmien läpi tylsältä, toiset silmät havainnoivat asiaa ihan toiselta kulmalta. Saatat saada oikeasti briljantteja ajatuksia.
6. Mieti, mitä itse haluaisit
Jos tuntuu, että tuotat sisältöä, joka ei kiinnosta edes itseäsi, kannattaisiko miettiä homma uusiksi? Teemme liian paljon sisältöjä rutiinilla, tottumuksesta, "näin on aina tehty" -mentaliteetilla. Entä jos oikeasti miettisit sisältöä siitä kulmasta, mitä jaksaisit itsekin lukea tai kuluttaa?
7. Kysy nyt ainakin asiakkaalta
Koska olet viimeksi kysynyt asiakkaalta, miten voisit palvella häntä? Mitkä asiat mietityttävät asiakastasi? Mitkä ovat useimmin kysytyt kysymykset asiakaspäässä? Nämä ovat myös niitä samoja asioita, jotka sinun pitää pystyä jalostamaan sisällöksi.
8. Varasta naapurilta
Surffaa somessa, selaile eri kanavia ja mieti, mitkä toimivat ideat sopisivat omaan käyttöösi. Ei hyvien ideoiden kanssa kannata ruveta keksimään pyörää uudelleen, vaan rohkeasti napata toimivimmat jutut omaan käyttöön.
9. Kysy Kuhinalta
Jos ei ideoita näillä vinkeillä ala tippumaan, kysy meiltä. Laita vaikka ohutkin briiffi tulemaan ranskalaisilla viivoilla, sähköpostilla, Twitterissä tai vaikka kirjekyyhkyllä, me ideoidaan. Sitoumuksetta. Yhteystiedot alla, kirjekyyhkyn joudut kyllä metsästämään itse.
VILLE KORMILAINEN
Johtaja, Tekir Kuhina
Tekir Kuhina
ville (at) kuhina.fi
+358 40 743 0003