Mistään pienen piirin puuhastelusta esportsissa ei todellakaan ole kyse. Vuonna 2017 lajin tuotot olivat 565 miljoonaa euroa, joista peräti 38 prosenttia tuli sponsoreilta. Perinteisesti elektronisen urheilun parissa on nähty sponsoreina energiajuomayhtiöitä, tietokonevalmistajia ja ruoka-alan yrityksiä, mutta skaala on koko ajan laajenemassa myös perinteisemmille aloille. Suomessa esimerkiksi VEHO julkisti toukokuun alussa yhteistyön kotimaisen Havu Gaming -esports -tiimin kanssa. Vaikka lajin yleisöt ovat pitkälti nuoria miehiä, on esportsin kiinnostavuus jatkuvassa kasvussa myös muissa kohderyhmissä.
Koko lajin katsojamäärät ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Jo nyt esports on tietyissä kohderyhmissä suosituin seurattava laji ja esimerkiksi Active Incin ennustuksen mukaan esports ylittää vuoteen 2021 mennessä kaikkien muiden paitsi amerikkalaisen jalkapallon katsojaluvut.
Esports tarjoaa brändeille lukuisia eri mahdollisuuksia näkyvyyteen ja tehokkaaseen kohderyhmän tavoittamiseen. Perinteisin tapa on urheilumaailmasta tuttu sponsorointi, jossa joukkue saa brändiltä rahallista tai muuta tukea ja brändi pääsee näkyviin joukkueen materiaaleissa. Nykyisin sponsorointiin liittyy yhä useammin myös muita elementtejä, kuten sosiaalisen median aktivointeja.
Lisäksi esports-pelaajat ovat oivallisia vaikuttajia omille faneilleen. Suosituimpien pelaajien sosiaalisen median kanavat ovat erittäin seurattuja, joten erilaiset vaikuttajamarkkinoinnin toimenpiteet avaavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia esimerkiksi sellaisille brändeille, joilla on haasteita tavoittaa nuoria kuluttajia tai vaikkapa potentiaalisia tulevaisuuden työntekijöitä.
Esportsin vaikuttajamarkkinoinnin alustoista perinteisten somekanavien lisäksi on striimausalusta Twitch, joka tarjoaa niin ikään monenlaisia vaihtoehtoja pelivaikuttajayhteistöihin. Twitchissä ei esimerkiksi ole lainkaan katselun keskeyttävää push-mainontaa, vaan sponsorointi muuttuu aidosti vaikuttavaksi pelaajien ja fanien osallistamiseksi.
Suomessa otollisin tapa tutustua esportsiin on kesän aikana käytävät SM-karsintakisat ja lopullinen huipennus eli eSM-finaalit, jotka käydään elokuussa Tubeconissa. SM-kisojen voittaja pääsee syyskuussa järjestettävään Arctic Invitationaliin, joka on Suomen ensimmäinen e-urheilun megatapahtuma, jossa palkintorahaa on jaossa jopa 100 000 euroa.
Tubecon Industry Day -tapahtumassa tarjoutuu oiva mahdollisuus kuulla esportsista vaikuttajamarkkinoinnin silmin, kun Twitchin pohjoismaiden myyntijohtaja Anders Svensson nousee lavalle.
Lisäksi paikalla on myös Helsinki Redsin kaupallista johtoa kertomassa konkreettisia vinkkejä kumppanuuteen!
Me Tekir Kuhinassa olemme jo kolmatta vuotta mukana Tubeconin kumppanina. Kumppanuuteen sisältyy Tubecon-yhteisötapahtuman ja sitä edeltävän Tubecon Industry Day -ammattilaistapahtuman viestinnän vahvistaminen.
Suomen kuudes Tubecon järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 16.–17. elokuuta. Viime vuonna järjestettyyn tapahtumaan osallistui 17 000 kävijää.
Nähdään Tubeconissa!