
Cambridge Analytica sai viekkaudella ja vääryydellä käsiinsä ihmisten yksityistietoja – ja käytti niitä sitten laittomuuksiin. Eroaako tämä Facebookin jokapäiväisestä tekemisestä mitenkään?
#DELETEFACEBOOK
Nykyään Facebookin dataperheeseen kuuluvan WhatsApp-viestipalvelun perustaja sai yhdellä twiitillä aikaan pienen kansanliikkeen. Monta kysymystä, paljon huolta ja jopa paniikkia nähtiin, kun Facebookin poistamiseen kehottava viesti alkoi levitä somessa. Aiheeseen tarttuivat myös monet mediat (esimerkkinä YLE:n juttu).
It is time. #deletefacebook
— Brian Acton (@brianacton) March 20, 2018
Pitäisikö minun poistaa Facebook?
Kaikki on niin kovin suhteellista. Facebookin mobiilisovellus on todettu suurimmaksi “tietovuotajaksi”, mutta täytyy muistaa, etteivät Facebookin lonkerot rajoitu ainoastaan tuon applikaation sisälle. Facebook Messenger, Instagram ja WhatsApp ovat kaikki samaa dataperhettä – miksi nämä eivät siis olisi samankaltainen riski, kuin itse Facebook? Samoin kaikki ne miljoonat verkkosivut, joille on asennettu Facebook-pikseli verkkokäyttäytymistämme seuraamaan. Tiesithän, että Facebook saa sinut kiinni, vaikka vaihtaisit välillä laitettakin?
Data on tulevaisuuden öljy ja omat tietosi ovat tulevaisuudessa (elleivät jo nyt?) arvokkainta omaisuuttasi. Jos et halua elää puritaanin elämää ilman älylaitteita, voit kuitenkin pyrkiä somen älykkääseen käyttämiseen. Tässä Facebookin tapauksessa suosittelen ottamaan Harto Pönkän oivalliset ohjeet käyttöön, jos tämä uutisointi on saanut puntin tutisemaan.
Mikään ei ole muuttunut
Me mainostajat olemme saaneet nauttia sinun vapaaehtoisesti luovuttamastasi datasta jo vuosia. Tiedämme, missä liikut ja kenen kanssa. Tiedämme, että suunnittelet perheen perustamista. Tiedämme, mitä olet viime vuonna ostanut verkosta. Nämä tiedot Facebook on käyttäytymisesi perusteella kerännyt ja meille mainostajille tarjonnut kohdentamisen avuksi – kuitenkin vaalien yksityisyyttäsi verhoten yksittäisten käyttäjien tekemiset laajemman kohderyhmän taakse. Tieto juuri sinun tekemisistäsi on kuitenkin aina ollut ja tulee aina olemaan olemassa.
Valitettavan moni ei tätä kuitenkaan tiedosta ja ahdistuu tällaisten uutisten äärellä. Dataa on aina kerätty ja tullaan aina keräämään – sen kun tiedostaa, on helpompi laittaa oma toiminta linjaan omien toiveiden mukaisesti. Kyllä, toiveiden. Mitä omiin tietoihini tulee, en täydelliseen itsemääräämisoikeuteen enää usko.
Enemmän ja tarkemmin
Siinä missä ennen puhelinhaastatteluilla kerättiin “tarkkaa tietoa”, saamme nykytekniikalla aitoa dataa kuluttajien toiminnasta. Verkossa tapahtuva huomaamaton seuraaminen on mahdollisuuksiltaan rajaton, mutta annamme itsestämme tietoja myös perinteisempien arkiaskareidemme lomassa.
“Aina ostan luomua, kun sitä on tarjolla”, sinä väität.
“Älä valehtele, lenkkimakkaraa ostat joka viikko”, toteaa bonusjärjestelmän data-analyytikko.
Pitääkö huolestua?
Huolestuminen on turhaa energiankäyttöä. Tiedosta ja toimi. Seuraa ja muuta toimintaasi tarvittaessa Jos et ymmärrä, kysy asiantuntijalta.
Lue lisää aiheesta in english: