Hurrrrja halloween kolkuttelee jo oven takana, ja kuluva kuu taittuu pian marraskuuhun. Mistä ilmiöistä kumpuavat markkinointiviestinnän polttavimmat puheenaiheet ensi kuussa? Mikä saa somekansan syttymään? Kurkkasimme ilmiökalenteriimme, ja kokosimme sen pohjalta marraskuun sisällöntuotannon tueksi kolme tärppiä.
Sunnuntaina 11. marraskuuta vietetään isänpäivää. Tällaiset vuosittain toistuvat juhlapäivät, samoin kuin ystävänpäivä, äitienpäivä ja naistenpäivä, voivat olla hyviä kiintopisteitä sisällöntuotannon suunnittelussa. Kukapa ei olisi näiden merkkipäivien lähestyessä huomannut somen pursuavan harmillisen yllätyksettömiä ”osta äidille/isälle/ystävälle/rakkaalle” –sisältöjä.
Nyt kannattaisikin pysähtyä miettimään, miten juuri oman brändin näkökulmasta olisi mahdollista tarttua tähän ajankohtaiseen merkkipäivään – erottuvalla sekä kohderyhmää palvelevalla ja ilahduttavalla tavalla.
Viime vuonna isänpäivä-viestinnän onnistujiin lukeutui esimerkiksi Elisa. Aikuisten ja nuorten välisen vuorovaikutuksen lisäämiseen kannustava ”Pidetään yhtä” -kampanja levittäytyi myös isänpäivään, jonka kynnyksellä sata nuorta vastasi kysymyksiin someen liittyen. Kyselyyn liittyvästä tilaisuudesta tuotettu video oli ajankohtainen, oivaltava ja koskettava, ja se nivoutui erinomaisesti osaksi markkinointikampanjaa. Menikö sinullakin roska silmään videota katsoessa?
[embed]https://youtube.com/watch?v=SoZyHI3h08A[/embed]
Marraskuu meinaa myös loppuvuoden juhlapyhien ja kulutussesongin lähestymistä. Yhdysvalloista lähtöisin olevat ja viime vuosina enenevissä määrin Suomeenkin rantautuneet Black Friday (23.11.) ja Cyber Monday (26.11.) tarjoavat monia mahdollisuuksia markkinointiin, jonka avulla voidaan ajaa liikennettä verkkokauppaan ja vahvistaa myyntiä.
Toisaalta viime vuosina on nähty myös vastakkainen trendi, jossa brändit ovat nousseet kulutuksen vastaiseen kapinaan. Yhdysvalloissa urheiluun, retkeilyyn ja matkailuun liittyviä varusteita ja vaatteita myyvä REI sulkee tänäkin vuonna kaikki liikkeensä Black Fridayn ajaksi. Yritys ei myöskään aio prosessoida online-tilauksia. REI:n #OptOutside –kampanjan tarkoituksena on rohkaista kuluttajia ulkoilemaan ja viettämään aikaa läheistensä kanssa shoppailun ja kaupoissa lorvimisen sijaan.
Viime vuonna samanlaisia vastareaktioita nähtiin Suomessa muun muassa vaatevalmistaja Makialta, joka sulki verkkokauppansa ja Helsingissä sijaitsevan lippulaivamyymälänsä Black Fridayn ajaksi.
Kummalle puolelle kulutusilmiötä oma brändisi asettuu tänä vuonna?
[embed]https://twitter.com/makiaclothing/status/933648845774389249?lang=en[/embed]
Vaikka ensi kesä voi marraskuun pimeyden keskellä tuntua kaukaiselta, ovat tonttujen lisäksi myös tulevat kesätyönhakijat ja työharjoittelupaikkojen metsästäjät pian liikkeellä. Kuun lopussa (27.-28.11.) Helsingin Messukeskuksen valtaa Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia. Messut ovatkin erinomainen tilaisuus ja osa markkinointia, joten ethän syksyn kiireiden keskellä unohda rekryviestintää ja työnantajamielikuvaa.
Vieläkö muistat parin vuoden takaa tamperelaisen ohjelmistoyritys Vincitin tiedotteen, jossa yritys kertoi perustavansa uuden toimipisteen Turkuun ja hakevansa sinne huippuasiantuntijoita ja vetäjää? Jos et, voit kurkata tiedotteen täältä. Yksi esimerkki erottuvasta rekryviestinnästä.
Myös monet työntekijät itse viestivät jatkuvasti työpaikasta ja sen kulttuurista ulospäin. Ketkä ovat yrityksesi sanansaattajia? Kenet voisit valjastaa mukaan viestintään? Usein henkilöstöstä löytyy sometaitoisia asiantuntijoita, joilta löytyisi paljon kerrottavaa. Nämä tekisivät mielellään somea, mutta joskus uskallus tekemiseen puuttuu. Pyydä meidät rohkeasti visiitille, niin autamme teidät alkuun!
Ilmiökalenteri-blogisarjassa luodataan ajankohtaisia ilmiöitä markkinointiviestinnän vinkkelistä. Itse ilmiökalenteri on kerran kvartaalissa ilmestyvä työkalu sinulle, joka kaipaat tukea ja ideoita suunnitelmalliseen sisällöntuotantoon. Ilmiökalenterin saat itsellesi liittymällä ilmiökalenterin uutiskirjelistalle tästä alta.