Kokosimme Pekka Saurin vinkit sekä viimeisille somen vastarannan kiiskille että kokeneemmillekin somettajille. Mikäli twiitit ja tubet ovat vielä sinulle täysin tuntemattomia, aloita kohdasta yksi. Jos taas olet jo hypännyt somen ihmeelliseen maailmaan, mutta Saurin seuraajamäärät vielä kaukainen haave, siirry suoraan kohtaan viisi.
Edelleen törmää ihmisiin, jotka ajattelevat somen olevan ohimenevä ilmiö. Yksisuuntaiseen kommunikaatioon ei kuitenkaan ole paluuta, vaan vuorovaikutteinen viestintä on tullut jäädäkseen. Some-alustat ja niiden käyttötavat kehittyvät ja muuttuvat koko ajan. Paras tapa pysyä mukana muutoksessa on olla osa sitä.
Ihmisten maailma on sopimus, josta neuvotellaan kaiken aikaa. Todellisuutta voi hallita ainoastaan kommunikoimalla, ei kommunikaatiota rajoittamalla tai siitä pidättäytymällä.
"Monissa organisaatioissa viestintä nähdään edelleen pakollisena pahana, riesana muiden töiden ohella. Siksi viestinnän väheksyminen tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Keskustelua käydään kuitenkin koko ajan, olit sinä siinä mukana tai et", Sauri sanoo.
Some on siis tämän päivän tori. "Usein kuulee myös, ettei someen tarvitse liittyä, koska eiväthän siellä nyt kaikki ole. Eivät olekaan, mutta eivät kaikki lue lehtiä tai katso uutisiakaan. Täydellistä, kaikki ihmiset tavoittavaa mediaa ei ole olemassakaan."
Johtaja, joka ei osaa perustella päätöksiään, on pian entinen johtaja. Vaikka keskustelu totuuden jälkeisestä ajasta käy kiivaana, ei hyvin perusteltu argumentaatio ole menettämässä merkitystään. Avoimessa keskustelussa paras argumentti on edelleen totuuden perusta.
Viestinnän voi delegoida organisaation sisällä muille, mutta silloin menetetään tärkeä viestinnällinen resurssi: johtajan persoona. Johtajan persoona ja some-läsnäolo lisäävät luottamusta koko organisaatioon.
Somekohu syntyy sekunneissa. Siinä vaiheessa kun some laulaa ja organisaatio vasta tapailee Twitterin käyttöehtoja, peli on jo menetetty. Ennaltaehkäisy onnistuu vain olemalla mukana keskustelussa.
"Jos viikonloppuna alkaa tulipalo, imagosta on maanantaina jäljellä vain rauniot."
Nyt tiedämme, miksi someen pitää liittyä. Haluaisimme kuitenkin vielä kuulla Saurin salaisuuden, miten Twitterissä saa 100 000 seuraajaa?
Persoonallinen viestintä ei tarkoita oman triathlon tuloksen tai vaatekaapin esittelyä. Monia johtajia pelottaa virkaidentiteetin ja yksityisen identiteetin rajan hämärtyminen. Oman persoonan näyttäminen somessa ei tarkoita koko elämän avaamista, vaan somessa saa itse valita, mihin keskusteluihin osallistuu ja miten. Kun tämä valinta on tehty, kannattaa olla rehellinen itselleen ja muille.
"Kahden identiteetin, yksityisen ja virkaidentiteetin, ylläpitäminen on raskasta ja vie aikaa ja energiaa. Oman persoonan voi silti laittaa kunnolla likoon. Se osoittaa vain sen, että olet itse ymmärtänyt mitä sanot ja seisot argumenttiesi takana."
Somessa on samat mahdollisuudet mokata kuin muuallakin. Moka on kuitenkin usein mahdollista kääntää positiiviseksi näkyvyydeksi. Länsimetron toimitusjohtaja Ville Saksin kaksi kirjoitusvirhettä hankkivat maailman tylsimmälle twiitille 1,4 tuhatta tykkäystä. ”#Ländimetro #HKL testit kännissä” on luultavasti Saksin ja koko länsimetron suosituin twiitti, joka sopivalla itseironialla saatiin käännettyä positiiviseksi huomioksi.
Some on opettelijoille armollinen, kaikkea ei tarvitse osata heti. Liity Twitteriin ja ala seuraamaan kiinnostavia henkilöitä, vaikka Obamaa ja Sipilää. Lupaa ei tarvita, eikä seuraaminen ole henkilökohtaista. Seuraa keskusteluja ja osallistu niihin vähitellen. Pikkuhiljaa voit tehdä omia keskustelunavauksia ja katsoa, miten some-metsä vastaa, kun sinne huutaa.
Me Kuhinassa olemme sosiaalisen median ammattilaisia. Tarjoamme kattavat valmennuspalvelut ja valmennamme jatkuvasti johtoryhmiä, ammattilaisia ja muita asiantuntijoita paremmiksi sosiaalisen median osaajiksi.