Kuhinan blogi

Kahdeksan vinkkiä nuoriso­markkinoijalle – Case Domino's Pizza

Kirjoittanut Tekir Oy | 3.4.2017 12:52

Välillä pitää kurkistaa, miten maailmalla toimitaan sosiaalisen median ja digimarkkinoinnin parissa. Siksi lähitulevaisuudessa on luvassa muutamia kirjoituksia Amsterdamissa järjestetyn World Digital Marketing Forum -seminaarin annista. Ensimmäisenä päivänä kohokohtia tarjosi mm. Social Chainin perustaja Steven Bartlett, joka kertoi, miten otetaan saadaan tietty teema trendaamaan Twitterissä 10 minuutissa ja mitä itse asiassa on mikrotason vaikuttajamarkkinointi. Tästä aiheesta lisää myöhemmin.

Nuorisomarkkinoinnin vinkkejä antoi Domino’s-pizzaketjun Belgian ja Hollannin markkinointijohtaja Nicky Claeys, jolta nappasin kahdeksan vinkkiä nuorisomarkkinoijalle.

Claeysin esityksessä keskipiteenä oli Z-sukupolvi eli vuosina 1990-2005 syntyneet. Vinkit alkavat tosin olla aika universaaleja lähes kaikille kohderyhmille.

1. Kaikki on digitaalista

Domino’sin markkinointistrategia Z-sukupolvelle on yksinkertaista: kaikki markkinointi tehdään digitaalisesti. Muissa kohderyhmissä perinteinen mediamix on vielä osittain käytössä, mutta nuorisolle tehdään toimenpiteitä pelkästään digitaalisesti.

2. Kaikki on mobiilissa

Kaikki mikä voidaan tehdä mobiilisti, myös tehdään. Pizzan voin tilata GPS-paikannuksen avulla minne haluaa tietämättä edes osoitetta ja pizzan kulkua voi seurata reaaliajassa.

3. Uudet vehkeet ja kanavat heti käyttöön

Domino’s on kuljetuksissaan siirtynyt pääasiassa ympäristöystävällisten vekottimien käyttöön: skootterit on vaihdettu polkupyöriin ja sähköpyöriin. Uudet välineet otetaan myös saman tien käyttöön: Hollannissa on testattu pizzan kotiinkuljetusta robotilla ja seuraavana dronekopteri kuljettaa pizzan perille.

Sama koskee somekanavia: kun uusi kanava lyö vähänkään tulta, sinne mennään saman tien. Claeys nosti esille mm. Snapchatin käyttööoton tuoreeltaan. Lanseerausvaiheessa hyödynnettiin suosittua sometähteä tuomaan kanavaa esiin.

3. Tekijät taloon sisälle

Domino’s palkkaa pääasiassa tekijät talon sisälle ja on siirtynyt kampanjamallista jatkuvaan tekemiseen. Perinteinen briifi-konsepti-tuotanto-kampanja-malli tuottaa tehoja vain 6-8 viikoksi, jatkuvan tekemisen tuloksen näkyvät pidempään. Domino’s käyttää sisällöntuotannossa toki myös ulkoisia kumppaneita, mutta aivot ja esimerkiksi videotuotanto löytyy talon sisältä.

4. Video on kuvaa parempi

”Kuvat ovat hyviä, video on parempi.”. Domino’s luottaa vahvasti liikkuvaan kuvaan. Videota tuotetaan yhdessä vaikuttajien, oman henkilökunnan ja oman inhouse-videotiimin kanssa. Koko ajan ja jatkuvasti.

5. Stailauksesta oikeaan elämään

Domino’sille stailattua ruokaa tärkeämpää on yhteys oikeaan elämään. Siksi sisältö on aitoa ja elämänmakuista ja kuluttajat ovat vahvasti mukana sisällön tekemisessä: kun pizzan superviikot alkavat, asiakkalta kerätään kuvia somen kautta ja vastineeksi saattaa saada ilmaisen pizzan. Aitous on tärkeämpää kuin sliipattu tekeminen, rosot saavat näkyä.

6. Vaikuttajat mukana, mutta eivät keskiössä

Domino’s tekee paljon markkinointitoimenpiteitä vaikuttajien kanssa mm. edellä mainituissa uusien kanavien lanseerauksessa. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin oman sisällön aktiivinen tuottaminen. Vaikuttajat ovat mukana rakentamassa tarinaa, mutta eivät liidaa brändiä.

7. Livellä merkittävä rooli

Erilaisten livepalvelujen käyttäminen on vahvasti Domino’sin agendalla. Sisältöjä tuotetaan ravintoloiden kanssa mm. Facebookin ja Instagramin livepalveluihin. Spontaanisti toteutettu Mannequin Challenge keräsi Domino’sin Hollannin Facebook-sivulla yli 200 000 näyttökertaa.

8. Ei päivää ilman päivitystä

Domino’sin ohjeena on ei päivää ilman päivitystä. Aktiivisuus on tärkeää ja yhteisö on mukana kaikessa, mitä pizzafirma tekee. Ihmiset on tärkeä osallistaa ja tätä tekemistä painotetaan Domino’sin markkinoinnissa jatkuvasti. Erilaiset aktivoinnit ovat myös tärkeitä: kun Domino’s toi markkinoille pizza GPS-seurannan, kampanjan elementtinä oli pizzan liveseurantakilpailu sosisaalisen median kanavissa. Jos osasi arvata, minne ylläripizza oli matkalla, sai pizzan noutaa mukaansa. Kuulemma erittäin suosittua persaukisten opiskelijoiden keskuudessa.

Entä sitten?

Entä sitten tulokset? Domino’s pärjää globaalissa pizzakilpailussa varsin mukavasti: viime vuoden neljännellä kvartaalilla pizzeriat kasvattivat myyntiä 12,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myynnistä kaikkiaan 60 prosenttia tuli mobiililaitteiden kautta. Pizzaketjun toiminta muistuttaakin enemmän loistavaa verkkokauppabisnestä perinteisen kivijalkapizzerian sijaan.

Ville Kormilainen

Tekir Kuhina

ville at kuhina2016.wpengine.com

www.kuhina2016.wpengine.com

Tekir Kuhina on sosiaaliseen mediaan, sisällöntuotantoon ja sisältömarkkinointiin erikoistunut toimisto. Paletistamme löydät rohkeat ja innovatiiviset ratkaisut myös nuoren kohderyhmän tavoittamiseen, kysy ihmeessä lisää!