Määritelläänpä ihan aluksi liidi. Liidi on siis henkilö, joka on jollain tavalla osoittanut kiinnostusta yrityksesi palveluihin tai tuotteisiin. Liidiksi ei kannata siis laskea ihmistä, jolle on soitettu väkipakolla kerran – sen ostetun listan avulla.
Mitä liidi sitten konkreettisesti tarkoittaa? No vaikkapa sitä, että olet törmännyt sosiaalisessa mediassa Kuhinan Hyvän sisällön oppaaseen, kokenut tarvitsevasi neuvoja sisällöntuotannossa ja ladannut oppaan. Jos oppaan lataamisen jälkeen sinulla soi puhelin ja vaikkapa minä Kuhinasta kyselen kokemuksia oppaan sisällöstä, sinua luultavasti ärsyttää ainakin vähän vähemmän kuin tuntemattoman puhelinmyyjän soitto. (Muuten: se että joku lataa meidän oppaamme, ei vielä kerro ostohalukkuudesta mitään, mutta palataan tähän vähän myöhemmin).
Liidigenerointi inbound-metodologiaa hyödyntämällä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että pakkomyynnin ja tuputtamisen sijaan asiakasta houkutellaan ja palvellaan hyvillä sisällöillä. Tällaisia liidigenerointitapoja ovat esimerkiksi blogipostaukset, alennukset, tapahtumat sekä verkkosivusisällöt.
Perinteiseen maailmaan nähden tämä tarkoittaa muutosta. Verkkosivujen sisältöjen tulee olla palvelevia, houkuttelevia sekä aidosti arvoa tuottavia. Jos verkkosivuilta löytyy vain yhteystiedot ja blogiteksti vuodelta 2013, voit olla varma, että liidejä ei ainakaan verkosta tule.
Entäpä sitten ihan käytännössä? Aivan aluksi pitää herättää kiinnostus. Hyviä tapoja tähän ovat esimerkiksi sosiaalisen median sisällöt ja verkkosivusisällöt kuten blogi. Monella yrityksellä liidien luominen tyssää tähän. Yritys voi olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa sisällöntuotannossa, mutta jos asiakkaan matkaa ei ole ajateltu loppuun asti, saadaan palkinnoksi ainoastaan sivuliikennettä tai näyttökertoja.
Jos asiakas ohjataan esimerkiksi somesta verkkosivuille blogisisällön pariin, pitää asiakasta ohjailla myös tämän jälkeen. On tärkeää, että asiakasta rohkaistaan toimintaan verkkosivuilla. Hyvä esimerkki on vaikkapa aiemmin mainittu ladattava Hyvän sisällön opas. Ensin opasta mainostetaan sosiaalisessa mediassa, sitten päädytään laskeutumissivulle, josta asiakasta kehotetaan lataamaan oppas sähköpostiosoitetta vastaan. Kannattaa muistaa, että sisältöön kannattaa panostaa aidosti: jos asiakas antaa sähköpostiosoitteensa, on tarjottava jotain oikeasti vastineeksi.
Oppaan lisäksi voit tarjota esimerkiksi e-kirjaa, ilmaista verkkokurssia tai vaikkapa työkaluja visuaalisesti näyttävän somepostauksen tekemiseen. Tarjouksen pitää olla niin houkutteleva, että asiakas on valmis antamaan yhteystietonsa.
Ja kun asiakas on ladannut oppaan, sinulla on käsissäsi liidi.
Ohjaa asiakas verkkosivuillesi, houkuttele hänet toimimaan sivuilla antamasi tarjouksen pohjalta ja saat vastineeksi yhteystiedot ja käsissäsi on liidi.
Kiinnostaisiko sinuakin kokeilla? Ota yhteyttä, niin keskustellaan teidän tarpeistanne. Voit myös pyytää meiltä ilmaista demoa, jolla pääset testaamaan liidigenerointia käytännössä.