
GDPR-hälinä sai monet hyvinkin tietoiseksi niistä kaikista listoista, joita työmme ohella kertyy. Yhteystietoja asiakkaistamme, liideistä, uutiskirjeen tilaajista… Näitä melkein tulenaroiksi muuttuneita, täysin perusteltuja listoja uskaltaa yhä hyödyntää somemainonnassa. Mutta miten?
1. Ennen kuin innostut – olethan saanut kaikilta listalla olevilta hyväksynnän käyttää heidän tietojaan mainonnan kohdentamiseen?
Hyvä. Muuten joudut tuhmien listalle ja joulusi tulee olemaan surkea.
Kohdenna yhteystietojen avulla
Käytän tässä kirjoituksessa Facebookia esimerkkinä, onhan tuo aikamme datajättiläinen mainosalustojen aatelia (samalla periaatteella toimivat myös muiden kanavien mainoskohdennukset).
Voit kohdentaa mainontaa suoraan listallasi oleville henkilöille, jos hallussasi on sähköpostiosoite tai puhelinnumero. Listallasi tulee olla enemmän kuin vain kourallinen ihmisiä – yrittäähän Facebook ylläpitää harhaamme yksityisyydestä, jonka suojaamiseksi yksittäisille ihmisille ei mainontaa voi kohdentaa.
Myös fyysisen osoitteen mukaan kohdentaminen on mahdollista, mutta tuolloin Facebook ei voi taata, etteikö myös kohteesi naapurikin mainoksia näkisi.
Kaksoiskohderyhmä eli look-a-like audience
Katso kohta 1.
Kun hallussasi on asiakaslista ja toiveenasi on tavoittaa uusia, heidän kaltaisiaan silmäpareja, voit luoda listastasi kaksoiskohderyhmän. Käytännössä annat Facebookille listasi ja Facebook määrittelee sinulle uuden kohderyhmän, joka koostuu alkuperäisen listasi kaltaisista henkilöistä.
Tämä on varsin kätevä ominaisuus, kun lähdet ensimmäistä kertaa mainostamaan ulkomaille – voit pyytää Facebookia etsimään nykyisten asiakkaidesi kaltaisia henkilöitä tuosta uudesta kohdemaasta. On se Facebook ihmeellinen!
Listojen poissulkeminen
Katso kohta 1.
Jos mainostat tuotettasi potentiaaliselle ostajakunnalle, tulee mainonnasta yhä tehokkaampaa, jos saat suljettua mainoskohdennuksista pois he, jotka ovat jo tuotteen ostaneet. Pätee muuten myös uutiskirjeen tilaajiin ja muihin vastaaviin konversioihin.
Voit ladata Facebookiin asiakaslistasi ja sulkea sen pois kohdennuksesta – tällöin mainoksia ei turhaan näytetä jo yrityksesi kanssa tekemisissä oleville henkilöille. Muista kuitenkin, ettei tämä lista päivity itsestään, kun siitä kerran olet kohderyhmän luonut. Eli kun asiakasrekisterisi ( = lista ) kasvaa, täytyy uusi lista päivittää kokonaisuutena Facebookiin.
Millainen on hyvä lista?
Listan mahdollisen hyvyyden tai huonouden määrittää tavoite. Jos lista pitää sisällään tietoa, joka tukee mainonnan kohdentamista, on se hyvä lista. Tai no, jos vielä on lupa käyttää tätä tietoa mainonnan kohdentamiseen, niin sitten se vasta hyvä lista onkin.
Ennen kuin alat hyödyntää listoja, tarkistathan:
- Mihin kerättyä tietoa, eli listaa, saa käyttää?
- Kuka tietoa saa käyttää?
- Tietojen käsittelyn prosessi (eli minne kirjaat listan olevan käytössä myös Facebookissa)
Jos vielä epäröit, niin otahan yhteyttä. Neuvomme mielellämme.