Steven Bartlett on erikoinen kaveri. Hän hallitsee ystäviensä kanssa satoja eri sosiaalisen median tilejä, joilla on yhteensä kymmeniä miljoonia seuraajia. Bartlettin firma Social Chain tekee töitä maailman isoimpien brändien kanssa ja saa Twitterin trendaamaan globaalisti alle puolessa tunnissa. Pari vuotta sitten Social Chain kehitteli jalkapallomessujen alla Rex Secco -nimisen 16-vuotiaan tähtijalkapalloilijan tyhjästä, väitti kaverin saaneen 34-miljoonan punnan diilin Arsenalin kanssa. Seccoa ei tietenkään ollut olemassa, mutta huhu pisti somen ja valtamedian sekaisin: kuka on tämä tähti josta kukaan ei ole kuullutkaan.
Aika komea ansioluettelo Bartlettilta ja hänen firmaltaan. Erityisesti, kun otetaan huomioon miehen maltillinen 24 vuoden ikä.
Amsterdamin Digital Marketing World -konferenssissa esitelmöineen Bartlettin yksi tärkeimpiä ajatuksia on se, että brändien tulisi olla kokemuksia itsessään, ei kokemuksen häiritsijöitä. Tällä nuorukainen viittaa tietenkin siihen, että huomio pitäisi saada herätettyä kiinnostavalla ja kuluttajaa herättävällä tavalla, ei pakonomaisesti viestiä työntäen. Sisältömarkkinoinnin ykkösoppeja siis.
Social Chain todella osaa kokemuksen tekemisen. Eräs firman hauskimpia ja samalla raadollisimpia esimerkkejä on Lyst-vaatefirman kampanja vuoden takaa, jossa Lyst toi valikoimiinsa koirat. Niin, aivan oikeat koirat. Tilaa koira verkkokaupasta, aivan yhtä helppoa kuin vaatteiden ostaminen. Nettikansa raivostui. Tietenkin raivostui, eihän koiraa voi ostaa nettikaupasta.
Kyseessä oli tietysti massiivinen jäynä, aivan samaan tapaan kuin Rex Secco -huijaus. Vaatefirman niskaan satoi lokaa roppakaupalla ja yhtiö löi itse bensaa liekkeihin sosiaalisessa mediassa:
”Kaikki haluavat suloisen pennun käsilaukussa. Nyt voit ostaa kaksi Instagram-kuvan elementtiä kerralla.”, yhtiö laukoi.
Social Chain haluaa olla askeleen edellä somessa ja hän viittasikin vaikuttajamarkkinointiin, josta hänen yrityksensä puhui edellisvuonna. Tämän vuoden sana on mikrovaikuttajamarkkinointi eli vaikuttajat, jotka eivät ole vielä keränneet itselleen satojen tuhansien tai miljoonien seuraajamäärää.
– Minulle kaikki ovat vaikuttajia, mutta mikrovaikuttajaksi lasken sellaisen henkilön, jolla on yhteensä alle 50 000 seuraajaa eri sosiaalisen median kanavissa. Eli ehkä yhteensä noin 10 000 seuraajaa per kanava, Bartlett kertoi Kuhinan videohaastattelussa.
Suomen oloihin muutettuna luvut voinee jakaa suurin piirtein viidellä tai kymmenellä eli mikrovaikuttajaksi laskisin henkilön, jolla on 5000-10 000 seuraajaa eri sosiaalisen median kanavissa, 1000-2000 seuraajaa per kanava.
Mikrovaikuttajan hyödyt ovat selvät. Vertauksena Bartlett käyttää huippujalkapalloilija Wayne Rooneytä ja hänen valtavia seuraajamääriä.
– Rooney ei ehkä ole oikea henkilö tavoittamaan lontoolaisia muslimityttöjä, vaan heidät tavoittaa lontoolaisten muslimityttöjen kautta, Bartlett valottaa.
Mikrovaikuttajien kanssa työskentely on ultrakohdennettua, mutta samalla myös kustannustehokasta. Palkitsemiseen riittää usein lahja, sillä viiden tai kymmenen euron rahallinen korvaus ei välttämättä saa edes mikrovaikuttajaa liikkeelle. Paras korvaus on tietenkin sellainen, jota vaikuttaja himoitsee ja joka ei maksa paljoa asiakkaalle.
Miten alkuun mikrovaikuttajien kanssa?
Mikrovaikuttajien kanssa pääsee Bartlettin mukaan alkuun selvittämällä ensin halutun kohderyhmän. Bartlett suosittelee mm. seuraavia työkaluja mikrovaikuttajien etsimiseen:
Kun haluttu vaikuttaja on löytynyt, otetaan tekijään yhteyttä ja kysytään, mitä brändi voisi tarjota vaikuttajalle. Yllä olevien työkalujen avulla on oikeasti mahdollista etsiä vaikuttajia, jotka todella istuvat brändiin ja sen sanomaan. Jos näin ei ole, heität rahaa hukkaan.
Steven Bartlettin mukaan mikrovaikuttajien managerointi tulevaisuudessa tapahtuu erilaisten teknisten alustojen kautta. Tämä siksi, että kustannukset yksittäisen mikrovaikuttajan kontaktoimisesta nousevat turhan korkeaksi, jos tuhat ihmistä tavoittavan Instagrammaajan etsimiseen käytetään aikaa hyötyä enempää.
Miksi mikrovaikuttaja?
Mikrovaikuttajilla on mahdollista löytää ja saada kiinni entistä tarkempia kohderyhmiä, kuten vaikkapa lontoolaiset muslimitytöt. Viestin vieminen vaikuttajan kautta eteenpäin on usein tehokkaampaa kuin mainosbannerien kanssa tyhjille seinille huutelu.
Tietysti mikrovaikuttajien kanssa työskentely vaatii aikaa ja ammattimaisuutta sekä myös riskinottoa brändiltä. Mikrovaikuttaja ei ole tottunut ammattimaiseen työskentelyyn vaikuttajamarkkinoinnin saralla, joten etukäteisohjeistus ja riittävä asian läpikäyminen on ehdottoman tärkeää. Tämän lisäksi täytyy mikrovaikuttajalle antaa riittävän vapaat kädet: pelkän mainosviestin välittäjänä mikrovaikuttajakaan ei toimi.
Myös erilaiset kohderyhmät kiinnostavat: mikrovaikuttajamarkkinointi auttaa löytämään myös nuorisogenren ulkopuolelle menevää kohderyhmää hieman pienemmän seuraajamäärän omaavista somekanavista.
Jos mikrovaikuttajamarkkinointi kiinnostaa, ota yhteyttä, lähdetään yhdessä miettimään, miten hommaa saisi alkuun.
Katso Kuhinan tekemä Steven Bartlettin haastattelu Digital Marketing World -seminaarista alla:
VILLE KORMILAINEN
Johtaja, Tekir Kuhina
ville at kuhina.fi
+358 40 743 0003