Mitä somesta oikein pitäisi tänä vuonna tietää? Tässä ennustuksemme:
Koetapa Googlata ”Social media trends 2017” ja saat eteesi kymmeniä artikkeleita, jotka kaikki tarjoavat erilaisia näkemyksiä. Totuutta ei tiedä kukaan. Pokémon Go sekoitti viime heinäkuussa koko maailman kuukaudeksi, millainen ilmiö tänä vuonna nähdään? Yhtä totuutta tämän vuoden trendeistä ei ole.
2. Toimari menee someen
Organisaation somerohkeus lähtee myös johdon innostukssta. Ensi vuonna suomalainen toimitusjohtaja seuraa vihdoin OP:n Reijo Karhisen, Allerin Pauli Aalto-Setälän ja Kotipizzan Tommi Tervasen jalanjälkiä ja menee someen.
Toimarin esimerkki on oikeasti paras tapa viedä organisaatio sosiaaliseen mediaan. Enää tviittaavalle toimarille ei naureskella, koska somesta saa oikeasti myös liiketoiminnallisia tuloksia. Eli jos pomoa ei saa itsensä takia someen, kannattaa pomo viedä someen organisaation takia.
3. Myyjä menee someen
Sosiaalinen myynti ei muuten tarkoita sitä, että kirjoitetaan blogi ja jäädään aktiivisesti odottamaan asiakkaita. Sosiaalinen myynti on myynnin tekemistä uudella tavalla, odottelu ei sen sijaan ole myyntiä lainkaan.
Ensi vuonna myyjä menee someen, prospektoi paremmin ja täsmällisemmin ja kappas vaan, tekee parempaa tulosta. Asiakkaan näkökulmasta tämä on tietysti hyödyllistä: tyhjänsoittelijat ja pakkomyyjät karsiutuvat pois ja oikealla agendalla liikkuva kauppamies tai -nainen saa aina audienssin.
Somemössön keskeltä huonolla sisällöllä ei erotu. Huonon sisällön tekeminen on sisäänrakennettu piirre, josta pitää pyrkiä eroon. Huonon sisällön hautajaiaia vietetään yhä useammassa organisaatiossa ja hyvä niin: ihmisten piinaaminen surkealla tekemisellä pitäisi olla rangaistavaa.
Huono sisältö ei muuten liity tekniseen laatuun mitenkään, sillä huono sisältö voi olla myös tavattoman hyvälaatuista. Eli lähde mieluummin liikenteeseen sisällöstä ja mieti sitten, millaiset ovat kohderyhmäsi laatukriteerit.
5. Ilman rahaa ei pärjää (eikä välttämättä rahallakaan)
Sellaiset yritykset, jotka ovat vuosien varrella onnistuneet keräämään Facebookiin vaikkapa kymmeniä tuhansia faneja, saattavat tästä harmistua, mutta fakta on se, että jatkossa brändi ei pärjää somessa ilman rahaa. Pari vuotta sitten hyvä sisältö riitti, nyt ainoastaan loistelias sisältö päätyy ihmisten silmien eteen ilman euroja. Eli yrityssisältöjä on tuettava rahallisin panostuksin.
Aina tämäkään ei riitä. Maailmalta kuuluu signaaleja, joiden mukaan sponsoroitu sisältö särähtää tietyn kohderyhmän korvaan epäaitona. Tälle kohderyhmälle sisällön laatu- ja aitouskriteeri on erityisen tärkeä. Sudenkuoppa vältetään tarjoamalla asiakkaalle aidosti palvelevaa ja laadukasta sisältöä.
Jelly Jortikka nousi koko Suomen tietoisuuteen mainostettuaan itseään X Factorin finaalin mainoskatkolla. Seksivälineen mainostaminen lähes Euroviisusuosioon nousseessa ohjelmassa oli kenties rohkeaa, mutta somejulkisuus tuli taatusti vahingossa.
Pelkkä rohkeus ei kuitenkaan riitä: sometekemisessä riittävä perustekeminen on oltava kunnossa, sillä mikään brändi ei pysty räväyttämään 24/7. Ei edes jortikka.
7. Video tulee – taas kerran
Ennustetuin tämän vuoden trendeistä on video. Itse veikkaan, että brändit ryhtyvät käyttämään entistä enemmän Facebookin livelähetyksiä, edellyttäen että kameran eteen löytyy tarpeeksi rohkea henkilö.
Videon pitää olla lyhyt, napakka ja AINA tekstitetty. Muista myös idea: video ei tee huonosta sisällöstä hyvää. Eli puhuvat päät pannaan jatkossakin, ellei päästä tuleva asia ole timanttista.
8. Ota Snapchat haltuun nyt
Vaikka kohderyhmäsi ei käyttäisikään Snapchatia, kannattaa palvelu ottaa haltuun, sillä tällä hetkellä Snapchat näyttää suuntaa ja muut somepalvelut tulevat perässä. Instagramiin ja Facebookiin tuli snapchatmainen Stories-osio, joten suunnannäyttäjä tulee Snapchatin suunnalta.
Jos Facebook-mainonnan hinta tympii, kannattaa vilkaista Instagramiin. Erityisen tehokasta on näyttöpohjainen mainonta Instassa, klikit toimivat huonommin. Eli jos haluat näkyvyyttä nuoressa/nuorehkossa kohderyhmässä, lyö eurot Instaan.
10. Varaudu asiakaspalvelemaan joka kanavassa
Unohda perinteiset asiakaspalvelukanavat, sillä asiakasta pitää pystyä palvelemaan jokaisessa kanavassa. Eli rakenna prosessi asiakaspalvelun hoitamiseen niissä somekanavissa, jossa olet. Ei asiakasta tarvitse Facebookin seinällä palvella, kunhan vain ohjaat hänet Facebookista oikealle luukulle.
Asiakas nimittäin valitsee jatkossa asiakaspalvelukanavansa itse.
+ Extra
Tutustu Musical.ly-nimiseen palveluun, jos haluat tietää, mitä ihan nuorin kohderyhmä touhuilee. Lue lisää täältä.
Jos trendit ja tekeminen kiinnostelee, laita viestiä ville (at) kuhina2016.wpengine.com. Kuhina auttaa mielellään some- ja sisältöasioissa!
Muista myös uutiskirje, tilaamalla sen pysyt aallonharjalla. Tilaa tästä.
www.kuhina2016.wpengine.com