Kuhinan blogi

Ostimme somedatapalvelun – mitä se tarkoittaa?

Kirjoittanut Tekir Oy | 7.10.2019 7:46
Markkinointialan seminaarien kuvatuin kalvo lienee mustalla pohjalla oleva valkoinen teksti, joka julistaa komeilla kirjaimilla "Data on uusi öljy". Yrityksissä puhutaan datasta, mittaamisesta ja analytiikan hyödyntämisestä, mutta arkikäytössä ja seminaariovien sulkeuduttua asiat tuntuvat unohtuvan. Vain harva yritys aidosti hyödyntää mitattavaa tietoa sosiaalisen median tekemisessään.

Analytiikan hyödyntäminen onkin usein haastavaa. Somedata on piilossa yksittäisten sosiaalisen median kanavien syövereissä, numerot ovat vaikeasti tulkittavia ja esimerkiksi mainonnan järkevään optimointiin tarvitaan usein ammattilaisia avuksi. Sama koskee myös kilpailijoiden ja oman toimialan sometekemisen seuraamista, usein käytetyin työkalu on mutu-tuntuma siitä, että naapuri ehkä tekee somea paremmin kuin me itse.

Me Tekirissä haluamme tarjota asiakkaillemme huippulaadukasta sosiaalisen median dataa. Siksi ostimme Underhood-nimisen sosiaalisen median analyysipalvelun.

Suomalaisvoimin kehitetty Underhood-palvelu on läpinäkyvyydessään ainutlaatuinen: jokainen käyttäjä näkee minkä tahansa organisaation tai brändin parhaat sosiaalisen median sisällöt ja analyysin. Näin käyttäjät oppivat käytännön esimerkkien kautta, millainen viestintä toimii yleisöön.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa?

Underhoodin avulla näkee nopeasti kokonaiskuvan yrityksen sosiaalisen median aktiviteeteista ja kehitystarpeista. Palvelussa yritysten somepresenssi rankataan asteikolla 0-10. Mitä lähemmäksi kymppiä mennään, sitä lujempaa somessa menee ja vastaavasta asteikon alapäässä kehittämistarpeet ovat suurempia. Otetaanpa esimerkiksi kuluttajapalveluja tarjoava yritys, jonka pisteet näkyvät alla:


Samankaltaisuuspisteet (Similarity) kertovat sen, millaista kieltä yritys käyttää sosiaalisessa mediassa ja miten se vertautuu kieleen, jota yleisö käyttää. Mitä enemmän samankaltaisuutta, sitä enemmän pisteitä. Analyysi erittelee samankaltaiset sanat yrityksen ja yleisön välillä sekä näyttää suosituimmat sanat. Hauska yksityiskohta on myös emojipilvi, joka kertoo mitä hymiöitä yleisö tykkää käyttää. Samankaltaisuus on tärkeää, kun mietitään sosiaalisen median äänensävyjä.

Dialogipisteet kertovat siitä, miten yrityksen sisältöihin reagoidaan ja miten yritys toimii somessa. Tärkeitä mittareita ovat mm. yrityksen Facebook-postausten määrä, yleisön reaktiot, kommentit ja jaot sekä yrityksen vastausprosentti yleisön kommentteihin. Twitteristä näkee yrityksen postaukset, tviittien jaot ja tykkäykset. Lisäksi analyysiin on mahdollista liittää myös yrityksen Instagram-tili.

Näkyvyyspisteet (Visibility) kertovat sen, miten paljon yrityksellä on tykkääjiiä eri sosiaalisen median kanavissa.

Perusanalyysiin kuuluu myös yrityksen kanavien suosituimpien julkaisujen listaaminen viimeisen kuukauden ajalta. Mielenkiintoiseksi homma menee, kun ryhdytään vertailemaan omaa sometekemistä kilpailijan vastaavaan.

Alla on vertailtu kolmen yrityksen kokonaispisteitä kuukauden ajalta:

 

Vertailuanalyysi kertoo yrityksen äänensävystä ja dialogista:

 

Mitä hyötyä tästä kaikesta on?

Underhoodin avulla on mahdollista luoda nopea ja pikainen katsaus omaan sosiaalisen median tekemiseen. Palvelun data kertoo suoraan kehityskohdat ja ilmaisversiolla pääset vaikka saman tien vilkaisemaan oman organisaatiosi somestatuksen. Voit tehdä sen täällä tai ottaa meihin yhteyttä ilmaisen analyysin saamiseksi.

Parhaimmillaan palvelu on kuitenkin kilpailijaseurannassa ja vaikkapa toimialan sometilanteen selvittelyssä. Underhoodin Dashboard-työkaluun on mahdollista syöttää vaikka kaikki toimialan yritykset ja tarkastella sitä kautta, mikä organisaatio tekee sosiaalista mediaa parhaiten ja millaiset julkaisut toimialalla toimivat. Tämä tieto toimii äärimmäisen hyvin oman yrityksesi sisällöntuotannon suunnittelussa ja kehittämisessä.

Miten pääsen alkuun?

Voit ottaa Underhoodin perusversion ilmaiseksi käyttöön täällä. Jos haluat tarkemman esittelyn palvelusta ja sen käytöstä omassa organisaatiossasi, laita meille viestiä. Sovitaan puhelinaika tai tapaaminen ja käydään teidän toimialan sosiaalisen median analyysi yhdessä läpi.