Ajoin päivällä ruuhkassa kotiin ja avasin radion. Radiossa oli menossa jokin kotimaisen musiikin ohjelma, jossa juontaja taustoitti kutakin kappaletta aina jollain pienellä tarinalla. Eräs tarina käsiteli Irwin Goodmanin kappaleen Lievestuoreen Liisa syntyhistoriaa ja meni suurin piirtein näin.
Sanoittaja Vexi Salmi luki lehdestä Lievestuoreen sellutehtaan avaamisesta uudelleen. Salmi kirjoitti samoilta istumilta tekstin aiheesta ja lähetti sen bussilla Mikkeliin, jossa Irwin oli keikalla. Irwin sävelsi kappaleen ja sävellys palautui vielä samana iltana Helsinkiin. Samana yönä Markku Johansson teki lauluun sovituksen ja laulu äänitettiin lopulliseen muotoonsa seuraavana päivänä. Single ilmestyi kauppoihin viikko lehtiuutisen jälkeen. (Tarinan totuudenmukaisuutta ei ole Wikipediaa kummemmin varmistettu).
Elettiin vuotta 1971 ja ajankohtaiseen ilmiöön tarttuminen vei aikaa viikon. Tarkemmin ottaen: ajankohtaisesta ilmiöstä laulun sanoittaminen, säveltäminen, sovittaminen, äänittäminen ja julkaisu saatiin aikaan viikossa. Aikamoinen suoritus.
No sitä sitten, että tänä päivänä asioihin reagoiminen on mahdollista vielä nopeammin. Itse asiassa organisaatiot, jotka elävät hetkessä ja nappaavat ajankohtaisista asioista sisältöä salamannopeasti, ovat voittavia organisaatioita.
Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvauutiseen tarttuminen on tehtävä samaan tapaan kuin Vexi Salmen, Irwin Goodmanin ja Pepe Johanssonin yhteistyö vuonna 1971: tuumasta toimeen ja valmis tuote ulos pikavauhtia. Kuukauden vanhaan vauvauutiseen ei enää kannata kummemmin reagoida, sen tilalle ovat tulleet uudet uutiset ja aiheet.
Yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa kampanjasyklin mukaan eläminen tarkoittaa sitä, että ajankohtaisuudelle jää vähemmän tilaa. Jos kamppis suunnitellaan toukokuussa ja ajetaan ulos joulukuussa, missataan pahimmassa tapauksessa kiinnostavimmat ajankohtaiset ilmiöt.
Miten nopeuden kanssa sitten kannattaisi elää? Mistä tietää, mihin kannattaa tarttua ja miksi? Takuuvarmasti toimiva ratkaisu on sisältösuunnitelma, johon naulitaan vuosikellon tapahtumat, tärkeimmät toistuvat asiat ja jätetään tilaa ajankohtaisuudelle ja nopealle reagoinnille. Tällainen toimintatavan muutos tarkoittaa enemmän hetkestä elämistä, nopeampia päätöksiä ja tietysti myös huteja, mutta pidemmällä tähtäimellä myös isoja voittoja ja sitoutumista. Jos brändi elää ajankohtaisuudesta, myös kiinnostavuus on aina taattu.
Nopeus on muuten lisääntynyt. Jos vuonna 1971 reagointiajaksi riitti helposti viikko, vuonna 2017 reagointiaika mitataan tunneissa ja maksimissaan päivissä.
Autamme mielellämme Kuhinassa nopeassa reagoinnissa, sisältösuunnitelmassa ja sen toteuttamisessa. Kysy lisää ville@kuhina.fi tai 040 7430003.