
Suomen YouTuben kärkinimiin kuuluva Roni Back oli avaamassa vaikuttajamarkkinoinnin saloja Tekir Kuhinan aamiaistilaisuudessa 19.5.2017. Reilun 230 000 tilaajan kanavaa pyörittävä tubettaja on myös yksi suomalaisnuorten tärkein uutislähde. Joka päivä 60 000 nuorta näkee Ronin uuden videon.
Tekirin Ilmar Metsalo kokosi ylös Ronin neljä tärppiä (+1) vaikuttajamarkkinoinnista kiinnostuneille.
1. Aitous ratkaisee
Roni tekee joka päivä videoita YouTubeen, jotta voisi tehdä pääosin muuta kuin eri brändejä käsittelevää sisältöä. Yhteistyökumppaneita on kertynyt vuosien saatossa yli sata, mutta edelleen vain yksi seitsemästä videosta on vaikuttajamarkkinointia. Nuoret ovat Ronin mukaan niin fiksuja, ettei pakotetulta vaikuttava myynti vakuuta.
Yhteistyökumppanien esille nostamisen on oltava aitoa, luontevaa ja rehellistä. Nuoria ei kiinnosta mainonta vaan aidot tarinat tuotteiden takana. Sisältö ei ole aina brändin kannalta positiivista – ainakaan jos tuote ei vaikuttajaa miellytä. Ronin mukaan aitous on kuitenkin pitkällä tähtäimellä myös brändin etu:
”Joskus kolme positiivista ja yksi negatiivinen asia brändistä on yritykselle parempi, kuin vain kolme positiivista asiaa.”
2. Vaikuttajan seuraajamäärällä ei ole merkitystä
Tai ainakaan seuraajamäärä ei ole tärkein vaikuttavuuden mittari. Seuraajamäärä antaa viitettä suosiosta, mutta kovempaa faktaa löytyy vaikkapa videoiden julkaisutiheydestä, yksittäisen videon katselukerroista tai Instagram-tykkäyksien määrästä.
Vaikuttajamarkkinointi tavoittaa pienemmän yleisön kuin perinteinen mainonta, mutta viesti menee varmemmin perille. Etenkin mikrovaikuttajien kautta voidaan tavoittaa spesifi kohderyhmä. Vaikka yleisöä saavutettaisiinkin vain maltillinen määrä, viesti voi mennä hyvin perille. Mikrovaikuttajamarkkinointi on globaalisti nouseva trendi, jonka mahdollisuuksia ei edes vielä olla kunnolla päästy hyödyntämään.
3. Kustannustehokas vaihtoehto
Vaikuttajamarkkinointi eroaa perinteisestä mainonnasta siinä, että tubettaja on osa seuraajiensa elämää. Videoilla kerrotaan monesti arkisista asioista, jolloin Ronin mukaan syntyy läheinen yhteys katsojiin. Word of mouth puhuttelee enemmän kuin mainonta.
Tubettajat tekevät videonsa pääasiassa yksin ilman kallista tuotantokoneistoa. Vaikuttajamarkkinointi onkin kustannustehokas – jopa alihinnoiteltu – tapa tavoittaa yleisöä. Sitä on tehty Suomessa vasta vajaa pari vuotta, eivätkä monet organisaatiot vielä täysin ymmärrä vaikuttajien käytön mahdollisuuksia. Tyypillinen yhteistyökumppanuuden alku on Ronin mukaan se, että jonkin yrityksen markkinointivastaavan lapsi kertoo vanhemmalleen Ronin YouTube-videoista.
Sitä paitsi alle 16-vuotiaat oikeasti fanittavat tubettajia. Tubeconin tutkimuksen mukaan tubettajat ovat suomalaisnuorten keskuudessa suositumpia kuin poptähdet. Tapahtumajärjestäjän kannattaa muistaa, että Ronin mukaan varma tapa saada nuorinta kohderyhmää tapahtumaan on hankkia tubettaja paikalle.
4. Vaikuttajamarkkinointi on panostus tulevaisuuteen
Mitä organisaatio hyötyy näkyvyydestä tubettajan kanavalla? Roni myöntää, että selvän ROI:n laskeminen on mahdotonta. Jossain tapauksissa myynnin kasvu on selvää, mutta usein konkreettisesta hyödystä on vaikea saada dataa. Toisaalta goodwillin kasvulla ja tunnettuuden lisäämisellä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia.
”Suomessa on paljon aloja, joissa me ollaan tosi hyviä. Mutta kukaan ei tiedä niistä, etenkään nuoret”, Roni toteaa. Tubettajat voivat kertoa videoillaan sellaisista toimialoista tai yrityksistä, joista nuoret eivät välttämättä ole kuulleetkaan ja saada heitä innostumaan uusista asioista.
+1 Pidempiaikainen brändiyhteistyö on tulevaisuutta
Suomessa tubettajat toimivat pääosin yksin, joten yhteistyön sopimusneuvottelut on monesti ulkoistettu verkostoille. Suomessa toimivia verkostoja ovat Töttöröö, Splay sekä United Screens.
Splay Suomen Stina Varsikko toteaa vaikuttajamarkkinoinnin kehittyvän nopeasti. Pitkäaikainen yhteistyö brändien ja vaikuttajien välillä on vahvistuva trendi. Pitkäjänteinen brändilähettilyys toimii paremmin kuin yksittäiset videot. Kun kaikkea sanomaa ei tarvitse puristaa yhteen videoon, brändin viesteistä tulee luontevampia. Varsikko muistuttaa, että tubettamisessa on kyse viihdyttämisestä. Epäluonteva ja päälle liimattu sisältö ei kiinnosta katsojaa.
Mutta entä jos haluaa tavoittaa muitakin kuin nuoria? Milloin aikuiset tulevat YouTubeen? Aikuiset ovat jo somessa, Varsikko vastaa. YouTuben eniten kasvava käyttäjäryhmä Suomessa on yli 50-vuotiaat naiset.
Tekir Kuhina on sosiaaliseen mediaan ja digimarkkinointiin erikoistunut luova toimisto. Autamme asiakkaitamme mm. vaikuttajamarkkinoinnin viidakossa. Lue lisää www.kuhina2016.wpengine.com tai nappaa viestiä ville@kuhina.fi. Tilaa Kuhinan uutiskirje ja pysyt ajan tasalla kiinnostavista ilmiöistä ja saat kutsut mm. ilmaisiin aamiaistilaisuuksiimme.
Täältä näet Vaikuttajamarkkinointiaamiaisen esitykset:
https://www.slideshare.net/TekirKuhina/vaikuttajamarkkinointiaamiainen-1952017-tekir-kuhina
https://www.slideshare.net/TekirKuhina/roni-back-vaikuttajamarkkinointi
Artikkelikuva: Roni Back