Kuhinan blogi

Koska sinä itkit viimeksi? Kahdeksan pikavinkkiä hyvän tekstin tuottamiseen

Kirjoittanut Tekir Oy | 25.11.2016 8:23

Aina välillä tekstintuottajan elämässä tulee hetkiä, jolloin onnistuu liikuttamaan itseäänkin. Kun blogia, somepäivitystä, videokäsikirjoitusta tai vaikkapa mielipidekirjoitusta työstäessä pääsee tilaan, jossa tunteet nousevat pintaan, tietää usein olevansa jonkun tärkeän äärellä.

Sen kyllä tietää, kun pääsee tällaisen tunteen äärelle, mutta tässä vielä pikavinkit oikean tunnetilan hakemiseen ja hyvän tekstin tuottamiseen.

1. Suutuspäissään on ihan ok kirjoittaa, mutta mieti julkaisua silti

Verkossa tunteet nousevat todella usein pinnalle ja esimerkiksi firman Facebook-sivuilla käytävä negatiivinen keskustelu kirvoittaa usein kielenkannat kärkeviksi. On ihan ok kirjoittaa suutuspäissään, mutta mieti silti julkaisua ja tekstin luonnetta: synnyttääkö vihantunne ”vihapuhetta” vai aidosti tunteikasta, merkityksellistä sisältöä.

2. Ajattele ihmistä

Jos pidät kirjoittaessasi kirkkaasti mielessä, kenelle kirjoitat, onnistumisen mahdollisuus kasvaa. Miten? Ota kone kauniiseen käteen ja istuta vastapäätä kuvitteellinen hahmo, jolle ryhdyt kirjoittamaan. Kirjoita kuin parhaalle kaverille, hyvälle kollegalle, potentiaaliselle asiakkaalle. Tai kirjoita kuin rakastetulle, anna tunteen näkyä ja kyyneleen nousta pintaan.

3. Älä mieti

Writer’s Block on muuten 1940-luvulla keksitty termi. Ennen sitä vain kirjoitettiin eikä tunnettu blokkeja. Kun ryhdyt kirjoittamaan, sinulla ei tarvitse olla lopputulosta mielessäsi. Älä mieti liikaa, vaan suolla ruudulle tekstiä ja katso mitä siitä voi käyttää.

4. Kirjoita säännöllisesti

Jos kirjoitat, kirjoita säännöllisesti. Mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmaksi tulet ja sitä enemmän saat myös tunnetta peliin. Aloita vaikka tekstistä jonka helpoiten osaat: raportti, tutkimuskertomus, asiantuntijateksti. Höystä sitä kevennyksillä, ajatuksilla mietteillä. Tai kirjoita runoja pöytälaatikkoon tai pikku tarinoita. Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla.

5. Kerro tarina

Kaikki rakastavat tarinoita ja jos pystyt muotoilemaan asiasi tarinan muotoon, herätät melko varmasti ainakin jotain tunteita. Siis edellyttäen, ettei tarinasi ole paska. Ja jos mietit, että esimerkiksi kuivasta B2B-maailmasta ei saisi irrotettua mehukasta tarinaa, olet väärässä. Luepa vaikka Laura Vesalan järjettömän hieno kirjoitus Älä droppaa mun tunnelmaa, joka kertoo kuvitteellisen konepajan johtaja Huttusen tarinan. Sen sijaan, että Vesala olisi kirjoittanut toiminnanohjauksesta, HR-järjestelmistä, CRM:stä ja muista yrityksen peruspilareista, Vesala puki tämän kaiken järjettömän upean tarinan muotoon.

6. Aloita esimerkillä

Jos et keksi tarinaa, aloita aina esimerkillä. Asiantuntijateksti ei siitä huonone, päinvastoin. Eli tekstiin ensin elävä esimerkki käytännön elämästä ja sitten asiaan.

7. Jos tekstin teko nukuttaa, teet jotain väärin

Jos meinaat itsekin nukahtaa tekstiä tuottaessasi, mitäpä luulet tekstisi aiheuttavan vastaanottajapäässä? Ei minkään tekstin tarkoitus ole tainnuttaa lukijaansa, vaan herättää jotain: ajatuksia, vihaa, rakkautta, inhoa, toimenpiteitä.

8. Kokeile joskus puhekieltä

Kokeile joskus kirjoittaa puhekielellä, slangilla tai murteella. Leikittele sanoilla, sanajärjestyksellä, tunnelmalla. Ja mieti millainen sinun brändisi ääni olisi: äänekäs savolainen, nasaalilla nenään hönkivä stadilainen vai leppoisa kouvolalainen. Ja mieti sitten millainen brändisi on nyt, toivottavasti ei rautakangen jäykkänä heiluva professori, joka tietää kaiken mutta karkoittaa kuulijat monotonisella jaarittelullaan.

Miksi muuten on tärkeä kirjoittaa tekstiä, jossa on tunnetta? Koska sellainen teksti jää mieleen. Ja kukapa ei haluaisi olla asiakkaan mielessä.

Jos lisävinkit hyvän tekstin tuottamiseen kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä. Autamme mielellämme:

Ville Kormilainen
Tekir Kuhina
ville at kuhina2016.wpengine.com
www.kuhina2016.wpengine.com
Twitter: @kormis