Vaikuttajamarkkinointi on kiehtova trendisana, joka pyörii tänä päivänä monien huulilla. Mutta mistä tietää, miten sitä tulisi tehdä? Yritykset etsivät erilaisia kaupallisia yhteistyömuotoja kasvattaakseen tunnettuuttaan, toimistot kirjoittavat blogitekstejä ja ohjeistuksia tarjotakseen asiantuntijuuttaan (kyllä, tämäkin on yksi niistä) ja aiheesta keskustellaan jatkuvasti alan tapahtumissa.

Kaiken tämän keskellä olisi kuitenkin muistettava kiinnittää huomiota myös heihin, jotka ovat tämän kaiken keskiössä. Mitä vaikuttajat itse yhteistöistä ajattelevat? Piipahdimme YouTube-verkosto Splayn tilaisuudessa kuulemassa suoraan vaikuttajilta itseltään, miten tehdään tehokasta vaikuttajayhteistyötä.

1. Panosta pohjatyöhön

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee myös vaikuttajamarkkinoinnissa. Pohdi siis aluksi, miten vaikuttajamarkkinointi sulautuu osaksi yrityksen muuta strategiaa. Valitse sitten vaikuttajien joukosta juuri silloiseen tilanteeseen ja tarkoitukseen sopivin.

Vaikuttajan kannalta sopivuus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että brändi istuu luontevasti vaikuttajan omaan arvomaailmaan, harrastuksiin tai elämäntilanteeseen. Kartoita mahdollisuudet huolella, sillä päälleliimatun yhteistyön huomaa helposti.

2. Tule tutuiksi vaikuttajan kanssa

Moni vaikuttaja kokee tärkeäksi tutustua brändiin huolella ennen yhteistyön aloittamista. Tee siis voitavasi sen eteen, että tutustuminen sujuu jouhevasti. Ole innostava ja kerro brändistäsi mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Mieti, millä tavoin voit tuoda vaikuttajan lähemmäksi brändiä – kutsu tapahtumiin, käy lounaalla, kerro tarinoita, lähetä tuotteita, kutsu tutustumaan työtiloihinne ja tuotantolaitoksiinne. Hyvä perusta yhteistyölle saadaan, kun yrityksen edustajan ja vaikuttajan välillä vallitsee luottamuksellinen ja henkilökohtainen vuorovaikutussuhde.

3. Anna vapaus toteutuksessa

Vaikuttaja on oman kanavansa ja kohderyhmänsä asiantuntija. Anna siis vaikuttajalle vapaus sisällön tuotannossa. Älä kuitenkaan jätä vaikuttajaa oman onnensa nojaan: parhaimmillaan hyvä yhteistyö tarkoittaa sisällöntuotantovaiheessa sitä, että brändin ja vaikuttajan visio sisällöistä yhdistyvät.

Tässä tarvitaan jatkuvaa vuorovaikutusta. Ole selkeä ja kerro, mitä lopputulokselta odotat – mutta älä laita sanoja vaikuttajan suuhun.

4. Tarjoa auttava käsi

Vaikka vaikuttajalle kannattaa antaa vapaat kädet, niin ei kannata vähätellä sitä apua, mitä yrityksesi on mahdollista vaikuttajalle tarjota. Mieti siis, mitä annettavaa sinulla on yrityksen edustajana vaikuttajalle. Kassavirran lisäksi vaikuttajat arvostavat usein sitä, että yhteistyön myötä opitaan uutta, saadaan uudenlaisia kokemuksia tai vastaanotetaan vaikka tuotannollista apua. Esimerkiksi ammattitaitoisen kuvaus- tai leikkausavun tarjoaminen voi parantaa sekä lopputuotetta että kehittää vaikuttajan osaamista.

Pohdi, miten yhteistyönne voisi parhaiten tuottaa win-win-win -lopputuloksen – siinä niin vaikuttaja, brändi kuin yrityksen omatkin asiakkaat ovat tyytyväisiä.

5. Muista kiittää

Kehuilla ei kissa elä, mutta hyvästä palautteesta nauttii kaikki. Myös vaikuttajia usein kiinnostaa, kuinka kampanjat sujuvat. Hyvä vuorovaikutus projektin loppuun asti voi mahdollistaa jatkuvan yhteistyön syntymisen.

BONUSVINKKI: Brändi voi olla itsekin vaikuttaja – Think about that!